FULDT HUS I SEJS-SVEJBÆK TIL INFORMATIONSMØDE OM FJERNVARME

26. november 2024

Beboerne i Sejs-Svejbæk mødte talstærkt op på en usædvanlig kold novemberaften for at høre mere om fjernvarmen, som de nu kan tilmelde sig. Silkeborg Forsyning er glade for den store interesse og de mange gode spørgsmål, der kom i løbet af aftenen. Nedenfor findes et overblik over aftenens temaer og pointer.

Hal fyldt med siddende publikum til informationsmøde

Stolene i Sejs-Hallen står på snorlige rækker foran storskærmen med aftenens budskab lysende ud i rummet; "Fjernvarme til Sejs-Svejbæk". Det er overskriften for Silkeborg Forsynings informationsmøde om aftenen torsdag den 21. november, hvor nysgerrige husejere fra både Sejs og Svejbæk strømmer til mødet allerede en halv time før det annoncerede starttidspunkt. 

De er inviteret indenfor til at høre mere om den kollektive og driftssikre varmekilde, der i fremtiden kan forsyne deres hjem, hvis mindst 65 procent i byerne Sejs-Svejbæk, Virklund, Them, Salten og Knudlund tilslutter sig inden den 30. april 2025.

Og at bedømme ud fra fremmødet er interessen stor. Da Silkeborg Forsynings energichef Louise Langbak Hansen byder velkommen fra scenen kl. 19.00, er der stort set ikke en ledig stol i hallen. 

Fra en teknikpult i siden af hallen bliver aftenens oplæg på informationsmødet også live-streamet, og her følger over 100 interesserede med hjemme fra sofaen. 

 

Det spurgte de lokale i Sejs-Svejbæk om

Efter et oplæg på en lille time stimlede folk sammen om de gode snakke ved cafebordene. Her stod Silkeborg Forsynings varmeeksperter klar til at besvare spørgsmål om økonomi, anlæg og teknik, klima og miljø, tilmeldingsprocessen og meget mere. 

Læs de mest stillede spørgsmål og svar fra aftenen her:

Økonomi

Hvis du tilmelder dig fjernvarme og når at flytte, inden du har fået fjernvarme, kan aftalen annulleres helt frem til det forventede tilslutningstidspunkt.

Flytter du først efter, at stikledningen er blevet etableret på din grund, overgår aftalen om levering af fjernvarme og dermed også betalingen til den nye ejer. Ønsker denne ikke at have fjernvarme, kan man vælge at træde ud af aftalen iht. de gældende vilkår, der er beskrevet i tilslutningsaftalen.

Hvis du benytter dig af de aktuelle kampagnepriser, og tilmelder dig fjernvarmen i kampagneperioden, har du ikke pligt til at aftage fjernvarme. Det vil sige, at du godt kan udnytte den attraktive pris for at få dit hus tilsluttet fjernvarmenettet, men stadig opvarme dit hjem via din eksisterende varmekilde. 

Dette kan i nogle tilfælde være hensigtsmæssigt for ejere af en nyere varmepumpe eller en ny gaskedel. De kan således udnytte deres investering på den korte bane, mens de slipper for udgifterne til et nyt anlæg, når dette skal skiftes, da de så har mulighed for at tænde for fjernvarmen. 

Vær opmærksom på, at der skal betales faste bidrag 6 måneder efter, at stikledningen er sat i drift. Læs mere om priser og bidrag her

Hvis du køber dit fjernvarmeanlæg af Silkeborg Forsyning, er det vores erfaring, at udgifterne til de dele, der kan risikere at skulle udskiftes, er i størrelsesordnen op til 5.000 kr. Generelt oplever Silkeborg Forsyning meget stor holdbarhed og driftsikkerhed på vores fjernvarmeanlæg. 

Vælger du en tilslutningsmodel, hvor du lejer dit fjernvarmeanlæg af Silkeborg Forsyning, via en Unit+ aftale, så er det Silkeborg Forsyning, der er forpligtet til at vedligeholde dit anlæg. 

Ja. Er returtemperaturen fra din bolig under 33°C, bliver din varmeregning billigere. Omvendt kan det koste dig penge, hvis du sender for varmt returvand ud af din bolig - det sker normalt kun i sjældne tilfælde.

Hvis du ønsker at få klarhed over, hvordan energiudnyttelsen i dit hus er, så gør brug af Silkeborg Forsynings gratis og uforpligtende tilbud om et hjemmebesøg af vores fjernvarme-eksperter.

Læs mere om returtemperatur på siden her

Prisen per m3 gas er i vores varmeberegner sat til 10,35 kr. Det er den på baggrund af afgifter og distributionsomkostninger, der alene udgør 5,10 kr. per m3 gas. Denne regning får du fra gasdistributionsselskabet Evida. 

Herudover får du en regning for forbruget af selve gassen. Den kommer fra den udbyder, som du køber gassen hos. Vi har i vores varmeberegner regnet på en gennemsnitspris over en periode, som vi får til 5,25 kr. per m3 gas.

Når man lægger de to tal sammen, får man en pris per m3 gas på 10,35 kr. 

Det er muligt selv at ændre tallet i vores beregner, hvis prisen på ens gas afviger fra vores gennemsnitstal.

Hvis du er i tvivl om resultatet i beregneren så kontakt os endelig - så får vi klarhed over det sammen. 

Anlæg og Teknik

Nej, udgiften til at få lagt en stikledning ind til ens hus er den samme uanset, om man har kort eller langt ind fra grundskellet. 

Forholdene på ens grund vil altid være unikke. Dog har vi ved Silkeborg Forsyning endnu ikke stødt på en situation, der ikke kunne løses. 

Hvis man er i tvivl om, hvordan stikledningen kan føres ind til ens hus, anbefaler vi, at man booker et gratis og uforpligtende besøg af vores fjernvarmeeksperter. Her kan I gennemgå indføringen og genetableringen på din specifikke grund. 

Rent teknisk kan et solfangeranlæg godt arbejde sammen med en fjernvarmeinstallation. Det er dog både teknisk bøvlet og dyrt at realisere sådan en løsning - en omkostning, der ikke står mål med de besparelser, som man kan forvente. 

Silkeborg Forsyning anbefaler, at fjernvarmen er den primære opvarmningskilde, og at andre anlæg nedtages. 

Som udgangspunkt kan du få fjernvarme i alle rør og radiatorer. Er dine installationer meget gamle, anbefaler Silkeborg Forsyning dog, at du booker et gratis og uforpligtende besøg af vores fjernvarmeeksperter.

Nej, Silkeborg Forsyning leverer den samme varme til alle forbrugere i alle områder. Som forsyningsselskab er Silkeborg Forsyning underlagt en forsyningspligt, hvor Silkeborg Forsyning sikrer, at temperaturen på vandet ikke bliver forringet under transporten. En lang geografisk strækning er ikke en hindring for dette. 

Som en reference kan det nævnes, at Kredsløb sender varme hele vejen fra Studstrupværket nord for Aarhus og til Skanderborg. En afstand på 44 kilometer i fugleflugtslinje.