Fortsat stigende energipriser medfører højere fjernvarmepriser

Som en konsekvens af stadigt stigende priser på energi hen over vinteren må Silkeborg Forsyning igen hæve prisen på fjernvarme.

Den 1. marts 2022 stiger forbrugsbidraget, der er den variable del af varmeregningen, derfor med 65 kroner fra 670 kroner til 735 kroner for en megawatt-time (MWh).

Det er en stigning på 9,7 procent.

For et standardhus på 130 m2 med et forbrug på 18,1 MWh varme om året betyder det en stigning på 1.177 kroner fra 15.647 kroner til 16.824 kroner på den samlede regning, der også består af et abonnementsbidrag og effektbidrag. Det medfører en stigning på 7,5 procent på den samlede regning.

For en standardlejlighed på 75 m2 med et forbrug på 15 MWh varme om året betyder det en stigning på 975 kroner fra 12.525 kroner til 13.500 kroner på den samlede regning, der også består af et abonnementsbidrag og effektbidrag. Det medfører en stigning på 7,8 procent på den samlede regning.

Udviklingen i energipriserne, siden sidste prisstigning blev meldt ud i slutningen af oktober 2021, har vist sig at være værre end forudset. Konsekvensen er, at den sidste prisstigning ikke var nok.

Silkeborg Forsyning må følge markedet. Det betyder, at når prisen stiger på energi, så bliver det dyrere at producere fjernvarme - og derfor stiger fjernvarmeprisen også.

Krigen i Ukraine medfører desuden helt akutte stigninger på naturgas og olie samt en stor usikkerhed på energimarkederne, der gør situationen meget vanskelig at forudse.

Som markedet ser ud lige nu, så kommer der desværre endnu en prisstigning igen i anden halvdel af 2022.

Hvor stor den prisstigning bliver, er det ikke muligt at sige for nuværende. Det afhænger af mange faktorer, blandt andet af udviklingen i Ukraine.

Silkeborg Forsynings omkring 15.000 fjernvarmekunder modtager direkte besked om denne prisstigning på mail, sms eller brev. Kundeservice sidder klar til at hjælpe med alle spørgsmål.

Sådan kan du spare på fjernvarmen

Du kan gøre noget selv for at spare på varmen. Følg også dit forbrug her.

www.silkeborgforsyning.dk/selvbetjening/minforsyning

Gulvvarme

Find en fast, god indstilling og undgå at skrue på termostaterne for ofte. Det kan tage ca. et halvt døgn, før justeringen slår igennem.

Returtemperatur

Jo koldere returtemperaturen er, jo bedre har du udnyttet varmen i fjernvarmevandet. Se mere om kold retur her. www.silkeborgforsyning.dk/koldretur

Temperaturen

21 grader er en fin temperatur for de fleste. Hver ekstra grad betyder fem procent højere varmeforbrug.  Tag en trøje og hjemmesko på, hvis du fryser.

Radiatoren

Brug alle radiatorer i samme rum og indstil dem ens. Lad ikke én radiator køre på fulde drøn, mens andre er slukket. Det er mere økonomisk, at de hjælper hinanden. Radiatoren skal være varm i toppen og kold i bunden.

Dæk aldrig radiatoren af med vasketøj. Sørg for at der er frit over, under og foran radiatorerne, det giver de bedste driftsbetingelser.

Termostaten

Dæk aldrig termostaten til med møbler, gardiner eller tøj. Der skal være godt med luft rundt om selve termostaten.

Det varme vand

Indstil temperaturen på det varme brugsvand til 50-55 grader hvis du har en beholder. Har du en brugsvandsveksler kan temperaturen stilles lavere. Tag brusebad i stedet for karbad, og gør badet så kort som muligt. Husk at slukke for vandet, når du sæber dig ind.

Isolering

Sørg for at rør, ydermure og loft er velisoleret. Vælg energiruder frem for almindelige vinduer. Check at døre og vinduer er helt tætte – anvend f.eks. tætningstape.

Luft ud

Luft jævnligt ud. Det kræver mere energi at opvarme fugtig luft. Og det er godt for dit indeklima. 

FAKTA

Silkeborg Forsyning har valgt kun at lade den variable del af varmeregningen stige. Altså den direkte afregning af forbruget af MWh varme – også kaldet forbrugsbidraget.

Varmeregningen består af tre poster

- Abonnementsbidraget på 1.050 kroner pr. år.

- Effektbidraget på 19,00 kroner om året pr. m2 bolig.

- Forbrugsbidrag som nu stiger til 735 kroner pr. MWh.

Abonnementsbidraget og effektbidraget bliver fastholdt på deres nuværende niveau.