Collage af billeder med ødelagt tøj og tekstil

Tekstilaffald: Vi samler trådene for dig

Både de løse, hullede og slidte. Nu kan du sortere ødelagt tøj og tekstil ved husstanden.

Du sorterer. Vi genanvender.

I Silkeborg har vi i snart et år sorteret affald i ni forskellige kategorier. Det gør en forskel.

Nu er turen kommet til din hullede t-shirt, dit udtjente sengetøj og de plettede cowboybukser. Vi samler alle de løse tråde for dig og giver dine gamle klude nyt liv.

Husk, at vi først begynder at indsamle tekstilaffald ved husstanden, når du kan se et klistermærke med "TEKSTILAFFALD" på din pap/papir-beholder. 

Sådan sorterer du

Piktogram tekstilaffald

 • Tøj der er ødelagt, hullet, iturevet og plettet af f.eks. mad og vin.
   
 • Udtjent og slidt sengetøj og duge.
   
 • Ødelagte stofrester og iturevne håndklæder.
Piktogram genbrug

 • Tøj, andre tekstiler, sko, bælter, tasker, der er funktionelle og kan glæde andre, skal du fortsat aflevere til genbrug. Nøjagtigt som du plejer.
   
 • Er du i tvivl, så giv til genbrug.
Piktogram restaffald

 • Vådt og muggent tøj og klude.
   
 • Tøj med rester af maling, olie og sprit.
   
 • Hullede sko og slidte læderjakker.

Teks-hva-for-noget?

Tekstilaffald er udtjent tøj og tekstiler, som andre ikke kan få glæde af.

 • Tekstilerne kan være slidte, hullede, iturevne og ødelagt af pletter fra f.eks. mad og vin (ikke olie og kemikalier).
   
 • Tøj er f.eks. T-shirts, bluser, skjorter, jeans/bukser, kjoler, enlige sokker, tørklæder og undertøj, der ikke egner sig til genbrug. 
   
 • Andre tekstiler er f.eks. håndklæder, viskestykker, duge, gardiner, lagner, dyne- og pudebetræk, sengetæpper og stofrester, der ikke egner sig til genbrug.

 

Stadig i tvivl? Se sorteringsvejledningen her. 

Tøj, andre tekstiler, sko, bælter, tasker, der stadig kan bruges, skal afleveres til genbrug.

 • Udtjente eller ødelagte sko, bælter, tasker samt lædertøj skal i restaffald.
   
 • Vådt, fugtigt eller jordslået tøj skal i restaffald.
   
 • Tøj og tekstiler med olie-, kemi- og malingpletter skal i restaffald. 
   
 • Ødelagt og slidt regntøj og gummistøvler i pvc skal afleveres på genbrugspladsen.


Stadig i tvivl? Se sorteringsvejledningen her. 

Sådan afleverer du

 

 1. Læg det ødelagte tøj og tekstil i en gennemsigtig pose. Husk, at tøjet skal være tørt. 
   
 2. Klem luften ud af posen og bind knude på, så tøjet holdes tørt. Husk, at posen maksimalt må være 30 liter.  Det svarer til en almindelig affaldspose til affaldsspanden i køkkenet.
   
 3. Smid posen i din pap/papir-beholder. 

 

Sorteringsvejledning

Det indsamlede pap/papir/tekstilaffald bliver grovsorteret i Danmark.

Her sorteres de lukkede og gennemsigtige poser med tekstilaffald fra det øvrige pap- og papiraffald. Samtidig laves den første kvalitetskontrol, hvor åbenlyse fejlsorteringer såsom elektronikskrot, organiske materialer og vådt affald frasorteres.

Resten af tekstilaffaldet sendes videre til et sorteringsanlæg i Europa, der sorterer tekstilerne op efter kvalitet, materialetype, fibertype og farve. Derefter bliver tekstilaffaldet genanvendt som: 

1. Isolering til bygninger og papir 

2. Fyldmateriale til puder, tæpper, møbler og bilsæder. 

3. Industrielle klude til rengøring og polering. 

Hvis der er sket en fejlsortering, og der ligger genbrugstøj i posen med tekstilaffald, så bliver genbrugstøjet sendt til genbrug. 

Hvorfor skal du sortere?

 

Stop op, før du smider ud 

Den enlige sok med hul ved storetåen og skjorten med den indtørrede sovseplet fra sidste års julefrokost skal ikke smides til restaffald.

Alt for meget ødelagt tøj ender i dag i restaffald eller i ”rest efter sortering” på genbrugspladsen, selvom materialerne faktisk kan genanvendes.

Hvis tøjet er så ødelagt, at det ikke kan gøre gavn hos andre, skal det sorteres som tekstilaffald, så vi kan genanvende materialerne. 

Ved at genanvende udtjente tekstiler til andre produkter kan vi nedsætte ressourceforbruget. På den måde er du med til at passe på både vores klima og miljø.

Hvis du også gerne vil blive bedre til at købe tøj med omtanke, kan du prøve at stille dig selv følgende spørgsmål, inden du betaler for den nye t-shirt i tøjbutikken: 

 • Har jeg brug for det, eller ligger der noget derhjemme, som minder om det?
   
 • Klæder det mig? Eller ved jeg af erfaring, at det muligvis aldrig kommer i brug?
   
 • Er materialet, kvaliteten og designet godt nok til, at tøjet holder i lang tid. Eller køber jeg, bare fordi det er billigt?
   
 • Kan jeg passe ordentligt på det? Vil jeg følge vaskeanvisningen, så tøjet holder længe?

Spørgsmål og svar

Det er kommunernes opgave at indsamle affald, og derfor må du kun smide ødelagt tøj og tekstil i beholderen. Tøj og tekstil som stadig er funktionelt og kan bruges af andre, skal du fortsat give til velgørende organisationer, genbrugsbutikker og andre, som kan få glæde af det.

Tøj og tekstil med kemikalie-, maling og olierester samt jord på kan ikke genanvendes, og det skal smides til restaffald. Tøjet må gerne have pletter fra mad og drikke, så længe det er tørt. Vådt og fugtigt tøj mugner, og så kan det ikke genanvendes. 

Posen skal være gennemsigtig, så vi kan vurdere om affaldet er ødelagt tøj og tekstil og ikke fejlsorteret restaffald. Posen skal være stor nok til, at du kan binde knude på, men lille nok til at den ikke sidder i spænd i din pap/papir/tekstil-beholder.

Posen må maksimalt være 30 liter. En almindelig affaldspose til din affaldsspand i køkkenet er 30 liter. Undersøgelser viser, at en husstand kun har knap fem kilo tekstilaffald, eller det der svarer til fire almindelige skraldeposer, om året. Hvis der er behov for større poser/sække, skal affaldet fortsat afleveres på genbrugspladsen.

Hvis der ikke er plads til tekstilaffald i din beholder, skal du aflevere det på en af vores genbrugspladser, hvor vi har en særlig container til tekstilaffald.

Vi anbefaler, at du løbende sorterer og smider dit ødelagte tøj og tekstil ud. En god vane kan være at sortere efter vask, når du lægger tøjet sammen. Har sokkedyret taget den ene sok, eller er pastapletten ikke gået af i vask, så læg det ødelagte tøj i en gennemsigtig pose og ned i beholderen med det samme.

Der kan være flere grunde til, at beholderen ikke er tømt:

1. Beholderen kan ikke lukkes. Fjern det overskydende affald, så tømmer vi ved næste tømning. Det overskydende affald kan afleveres på genbrugspladsen.

2. Det er en prop i beholderen, så den ikke kan tømmes. Du skal løsne affaldet, og så kan du aflevere det overskyddende affald på genbrugspladsen.

3. Der ligger ødelagt tøj og tekstil løst i beholderen. Du skal altid putte tekstilaffald i en gennemsigtig pose, bind knude på og smid posen i beholderen, så tømmer vi den næste gang.

4. Beholderen var ikke stillet frem til skel. Husk at stille beholderen frem til skel og vend den med håndtaget ud mod vejen inden næste tømning. Du kan bestille en ekstra tømning mod betaling hos vores kundeservice på tlf. 89 20 64 00.

Beholderen til pap/papir/tekstil må ikke overfyldes. Låget skal kunne lukkes helt, ellers tømmes beholderen ikke. Hvis du har større mængder tekstilaffald, er du altid velkommen til at aflevere det på genbrugspladsen.