DATO ER KLAR: HER ÅBNER TILMELDINGEN TIL FJERNVARME I RESENBRO, SKÆRBÆK OG ØSTER BORDING

02. april 2024

Snart kan Resenbro, Skærbæk og Øster Bording tilmelde sig fjernvarme fra Silkeborg Forsyning, når tilmeldingskampagnen begynder den 15. april 2024.

"Jeg har valgt fjernvarme"-skilt i forhaven hos en borger i Skægkær. Skiltene var en del af tilmeldingskampagnen i Skægkær og Sejling i efteråret 2023, hvor over 70% tilmeldte sig fjernvarme.

I slutningen af februar 2024 offentliggjorde Silkeborg Forsyning en opdateret tidsplan for fjernvarmeprojekter i hele syv naturgasområder i Silkeborg: Resenbro/Skærbæk, Øster Bording, Høje Kejlstrup, Virklund, Voel, Sejs-Svejbæk og Them, Salten og Knudlund.

De syv områder bliver tilbudt at komme væk fra naturgassen og over på fjernvarme i tilmeldingskampagner løbende gennem resten af 2024.   

Nu er de specifikke datoer for de første to tilmeldingskampagner i henholdsvis Resenbro/Skærbæk og Øster Bording klar. Den 15. april 2024 åbner tilmeldingen til fjernvarme i de to områder.

 

Digital tilmelding, fysisk folder og besøg af traileren

Borgerne i de to områder kan fra den 15. april nemt tilmelde sig fjernvarme digitalt på Silkeborg Forsynings hjemmeside.

For dem, som er digitalt fritaget, tilbyder Silkeborg Forsyning at hjælpe med tilmeldingen, blandt andet når fjernvarmeeksperter flere gange kører ud og besøger områderne med fjernvarmetraileren.  

Udover tilmelding og information på Silkeborg Forsynings hjemmeside vil borgerne også kunne blive klogere på fjernvarme i den folder, som de modtager i deres postkasse omkring den 15. april. I folderen kan borgerne læse mere om, hvad fjernvarme er, og hvad det koster. De kan også se datoerne for, hvornår de kan besøge fjernvarmetraileren i deres område.

I Resenbro/Skærbæk vil de i folderen og på Silkeborg Forsynings hjemmeside også kunne finde en invitation til at komme til informationsmøde i hallen på Resenbro Skole den 2. maj.  

Fjernvarmetrailer står parkeret ved en skole, hvor to fjernvarmeeksperter taler med en borger Fjernvarmetraileren på besøg under tilmeldingskampagne i Skægkær og Sejling i efteråret 2023.

Lokal opbakning er altafgørende

Tilmeldingskampagnerne løber over fire måneder til og med den 14. august 2024. Herefter gør Silkeborg Forsyning status. Har nok tilmeldt sig, kan der etableres fjernvarme i Resenbro/Skærbæk og Øster Bording.

Men hvad er nok tilmeldte? I Resenbro/Skærbæk skal mindst 60% tilmelde sig, og i Øster Bording skal mindst 76% sige ja til fjernvarme.

Tilslutningsprocenterne bliver udregnet efter tilmeldte kvadratmeter (de samlede BBR-oplyste kvadratmeter indenfor områdeafgrænsningen, som er godkendt af varmeplansmyndighederne).

Det betyder i praksis, at hvis der er to huse af henholdsvis 100 og 200 kvadratmeter, vil sidstnævnte tælle mere i den samlede tilslutningsprocent.

Alle huse tæller dog i det store billede, for fjernvarmen bliver kun etableret i områderne, hvis så mange som muligt tilmelder sig.  

I 2023 sagde både Grauballe og Skægkær/Sejling ja til at få fjernvarme. I begge områder har over 70% tilmeldt sig fjernvarme.

Fjernvarmerør ligger på en græsplæne, inden de skal graves ned i jorden Fjernvarmerør skal graves ned i vejarealet. Fra de store rør laves der mindre stikledninger ind til de enkelte huse.

Besøg: Hvordan kan fjernvarmen installeres i mit hus?

Mange er usikre på, hvordan fjernvarmen kan installeret i netop deres bolig. Hvor skal stikledningen graves ned på min grund? Og hvordan skal fjernvarmeanlægget – kaldet en unit – monteres i mit bryggers?

For at hjælpe borgerne bedst muligt med at tage beslutningen om at tilmelde sig fjernvarme eller ej, tilbyder Silkeborg Forsyning såkaldte screeningsbesøg. Borgerne booker en tid til besøg på Silkeborg Forsynings hjemmeside, og så kommer en VVS-installatør hjem og kigger på, hvordan fjernvarmen kan installeres hos den enkelte.

Besøget varer omkring 30 minutter og er obligatorisk for dem som vælger abonnementsordningen på en fjernvarmeunit, Unit+, eller køber en fjernvarmeunit af Silkeborg Forsyning. Alle i Resenbro/Skærbæk og Øster Bording er dog velkomne til at booke en tid.

Fjernvarme til kampagnepris

Resenbro, Skærbæk og Øster Bording bliver tilbudt at blive koblet på fjernvarme til en skarp kampagnepris. Kampagneprisen på tilslutningsbidraget lyder på 22.500 kr. Normalprisen er 39.750 kr. (2024-pris). Besparelsen på tilslutningsbidraget lyder derfor på 17.250 kr. 

OBS:
I Øster Bording er der et konverteringstillæg på 25 kr. pr. kvadratmeter af ens bolig (BBR) hvert år i 10 år.

Eksempel: En bolig på 130 kvadratmeter har en omkostning på 3.250 kr. hvert år i 10 år.

Konverteringstillægget dækker, udover tilslutningsbidraget, den enkelte ejendoms bidrag/andel af etableringsomkostningerne til fjernvarmen. For at fjernvarmen kan komme til Øster Bording, skal Silkeborg Forsyning etablere en fjernvarmeledning under Silkeborgmotorvejen.