KARL-EJNER HAR PASSET PÅ VORES GRUNDVAND SIDEN BERLINMURENS FALD

29. februar 2024

Gennem de sidste 34 år har Karl-Ejner fra Hvinningdal Vandværk sørget for, at du og jeg kan drikke vand, gå i bad, vaske tøj og trække ud i toilettet. I år fylder Hvinningdal Vandværk 50 år, og derfor holder vi åbent hus fredag den 22. marts, hvor Karl-Ejner også vil vise dig rundt. 

Karl-Ejner Dalsgaard Nielsen på Hvinningdal Vandværk.

Der var ingen, som gik på toilet eller havde tid til at åbne for vandhanen i køkkenet, da Danmark spillede EM-finale i håndbold mod Frankrig den 28. januar i år. Det kan Karl-Ejner Dalsgaard Nielsen, fagkoordinator for vand på Hvinningdal Vandværk, fortælle med sikkerhed.

Omvendt fik vandhanerne frit løb omkring kl. 19.38, da kampen blev fløjtet af, og vi måtte indse, at guldmedaljen gik til Frankrig.

I hele 34 år har Karl-Ejner holdt skarpt øje med vores vandforbrug i Silkeborg Kommune. Og ved store begivenheder som dronningens nytårstale, kroningen af Kong Frederik eller en EM-finale i håndbold ses det tydeligt, at silkeborgenserne holder på vandet.

”Jeg blev ansat som maskinmester i september 1989,” fortæller Karl-Ejner Dalsgaard Nielsen, som siden det efterår har taget turen hver dag til kontoret på Hvinningdal Vandværk i Silkeborg.

I år fejrer Hvinningdal Vandværk 50-års jubilæum, og det halve århundrede markeres med en vaskeægte fest til FN’s internationale vanddag, Vandets dag, den 22. marts.

Her vil Karl-Ejner og kollegaerne vise kommunens skoler rundt på vandværket, og derefter er der åbent hus for alle fra kl. 14-18 med frisk vand fra hanen og varme pandekager.

Nej tak til pesticider  

Hvis du eller måske dine børn har været på rundvisning med Karl-Ejner ude på vandværket, har I nok oplevet at se ham forsvinde ned i et hul. For derefter at komme op med en kande frisk råvand til deling.

Hullet er heldigvis bare en drikkevandsboring med en lang stige ned. Råvandet taget direkte fra boringen er ikke noget, du behøver bælle en hel liter af. Nej, så er det bløde drikkevand fra hanen mere velsmagende, fordi det blandt andet er blevet iltet og filtreret fri for jern.  

”Især eleverne fra de ældre skoleklasser er rigtig gode til at stille spørgsmål, når jeg viser dem rundt. Det holder mig til ilden, for man kan jo altid blive klogere,” fortæller Karl-Ejner med et smil.

Siden den første skoleklasse smagte på råvand i 2010 har Karl-Ejner budt flere tusinde besøgende velkommen på Silkeborg Forsynings to største vandværker: Hvinningdal og Gudenå.

”Jeg vil så gerne have vores besøgende til at forstå, hvorfor det er vigtigt, at vi passer på vores grundvand, og tænke lidt over, hvad det er for midler, de bruger i fx haven, som risikerer at sive ned i grundvandet,” siger Karl-Ejner.

Vidste du for eksempel, at gammeldags ukrudtsmidler og træbeskyttelsesmiddel mod svampe indeholder pesticider? Det kan forurene vores drikkevand. Det er sådan nogle ting, som Karl-Ejner og hans kollegaer tester for, inden de sender vandet ud til kunderne.

Ekspert i labyrinter

Forestil dig labyrinten fra den fjerde Harry Potter bog ”Flammernes Pokal”, men se bort fra de magiske væsner og den mindre detalje med, at det er livsfarligt at færdes der.

Ellers kunne det tidligere ledningsnet i Silkeborg Kommune godt beskrives med det billede. Det ledningsnet, der dannes af de mange tusinde rør, som leder vores drikkevand hen til de rigtige adresser.

En labyrint som Karl-Ejner er mangeårig ekspert i at finde ind i og ud af igen.

”Det er ikke noget ved at producere godt drikkevand, hvis det siver ud gennem et ødelagt ledningsnet. At få kortlagt, dokumenteret og renoveret vores ledningsnet har været en af de største opgaver i min tid her. Derfor er jeg også meget stolt af, at vi i dag har et ledningstab på under fem procent,” forklarer Karl-Ejner.

Et ledningstab betyder, at der er et ødelagt rør, som leder vandet ud i undergrunden i stedet for til din køkkenvask.

Vi bruger meget mindre vand i dag

Når du har arbejdet 34 år det samme sted, bliver du ikke kun den person, dine kollegaer henvender sig til, når de rigtig sidder med en hjernevrider. Du bliver også et førstehåndsvidne til en samfundsudvikling.

I 1995 pumpede de 6 mio. kubikmeter vand ud til kunderne på de tre vandværker. Sidste år lød tallet på 2,8 mio. kubikmeter. Det skyldes blandt andet, at Karl-Ejner og kollegaerne i midten af 90’erne installerede vandmålere i alle kundernes huse.

”I dag vil vi både have rent vand, og vi vil have det til rådighed hele tiden. Kunderne stiller højere krav, end de gjorde tidligere. Høj kvalitet og forsyningssikkerhed er fremtiden. Og det arbejder vi allerede på i dag,” fortæller Karl-Ejner.

Han henviser til de grundvandssamarbejder og aftaler, der er blevet igangsat med blandt andet en lokal landmand, som nu ikke længere bruger sprøjtemidler på en del af sine marker for at beskytte grundvandet.  

Silkeborg set fra oven. Foto: Silkeborg Kommune

Kvalitet til fremtiden

Med blot 15 år på bagen bød Hvinningdal Vandværk velkommen til en ung maskinmester, som igennem årerne har fået bygget sig et kontor, hvor du både kan finde flotte sten fra grundvandsboringerne, rapporter med testresultater i stakkevis og selvfølgelig Karl-Ejner selv.

Han ser frem til at fejre vandværkets 50-års fødselsdag til vores åbent hus-arrangementet den 22. marts. Og et halvt århundrede giver ikke bare rum til fejring, men også tid til eftertanke.

”Det handler jo om at give et bedre ledningsnet og et bedre vandværk videre, end det vi modtog,” afslutter Karl-Ejner Dalsgaard Nielsen.