UAFHÆNGIG ADVOKAT: IKKE LEDELSESANSVAR I DKVK-SAG

11. oktober 2023

Den uafhængige advokatundersøgelse af sagen om tab på 70 mio. kr. i Silkeborg Varme A/S er nu færdig. Advokatundersøgelsen er gennemført indenfor det aftalte tidsrum og i henhold til det af Silkeborg Kommune udarbejdede kommissorium.

Advokatundersøgelsens konklusion:

Jeg vurderer ikke, at der er ledelsesansvar i forbindelse med, at Silkeborg Varme A/S indtrådte i eller afgav bud til DKVK. Dette gælder i forhold til alle involverede, det vil sige nuværende eller tidligere bestyrelsesmedlemmer, nuværende eller tidligere direktør, medarbejdere og revisor.

Jeg finder, at begge direktører har handlet kritisabelt ved ikke at have sikret sig dokumentation for, at bestyrelsen accepterede den særlige risiko, selskabet påtog sig ved at deltage i DKVK, men at dette ikke i sig selv kan begrunde et erstatningsansvar, også fordi der foreligger formildende omstændigheder i sagen.

Kilde: Advokatundersøgelse Silkeborg Varme A/S vedrørende Dansk Kraftvarme Kapacitet s. 3. Rapporten kan hentes nederst på siden.

Konklusionen i advokatundersøgelsen er så klar og tydelig, at bestyrelsen vurderer, at der ikke er grundlag for, at Silkeborg Forsynings ledelsesansvarsforsikring kan aktiveres med henblik på delvist at dække tabet i DKVK-sagen.

Bestyrelsen noterer sig den kritik, som advokaten udtaler, særligt er rettet mod den tidligere direktør, der har været involveret i sagen. Bestyrelsen vurderer ikke, at kritikken vedrørende nuværende direktør eller medarbejdere er af en art eller karakter, som skal medføre påtale eller andre konsekvenser. Bestyrelsen har tillid til den nuværende direktør og medarbejdere.

På baggrund af sagen er bestyrelsen i gang med at gennemgå den nuværende direktørinstruks med mere for at sikre, at der er helt klare retningslinjer for forholdet mellem direktøren og bestyrelsen.

Det er nu afklaret, at tabet ikke kan blive dækket af ansvarsforsikringen. Forsyningstilsynet har ingen bemærkninger til, at tabet finansieres af elproduktionen fra kraftvarmeværket. Normalt anvender Silkeborg Varme overskuddet fra elproduktionen til at reducere varmeprisen, hvilket i en periode derfor ikke vil være muligt.

Med advokatundersøgelsen er der foretaget en juridisk afdækning af, om nogen kan stilles til ansvar for tabet. Vi forstår, at det kan undre, at et tab på 70 mio. kr. ikke umiddelbart får nogle konsekvenser for den nuværende eller tidligere ledelse, men advokaten fremhæver og lægger til grund, at ingen kunne forventes at forudsige den situation, herunder de ekstremt stigende energipriser, der førte til tabet.

Alle ville gerne have været denne sag foruden. For bestyrelsen er det afgørende, at vi som organisation lærer af sagen og varetager varmekundernes interesser bedst muligt.

Bestyrelsen i Silkeborg Forsyning A/S

Jannik Haahr Antonsen, formand

Per Hovgaard

Lotta Sandgaard

Steen Kahr Rasmussen

Claus Berg Mikkelsen (medarbejdervalgt repræsentant)

Morten Bay Dahl (medarbejdervalgt repræsentant)

Vedrørende spørgsmål til advokatundersøgelsen

Send en mail til formand for bestyrelsen, Jannik Haarh Antonsen, på formand@silkeborgforsyning.dk og til kommunikationsansvarlig, Bjørn Kock Lærkedahl, på bkl@silkeborgforsyning.dk

Spørgsmål vil blive besvaret skriftligt.