SILKEBORG GIVER AFFALD NYT LIV OG FEJRER DET

11. september 2023

Skrald, affald, ressourcer. Kært barn har mange navne, og i Silkeborg ser vi affaldet som en ressource. Derfor inviterer vi til årets skralde-festival, Skraldival, for andet år i træk. Skraldival foregår i uge 38 og er arrangeret af Silkeborg Kommune, Silkeborg Forsyning og Silkeborg Bibliotekerne.

Hver dansker producerer i gennemsnit 813 kg husholdningsaffald om året. Det gør os til et af de lande i Europa, som producerer mest affald per indbygger, viser tal fra Miljøstyrelsen.

På årets Skraldival er der derfor fokus på, hvordan vi kan nedbringe mængden af affald og genanvende mere gennem aktiviteter, foredrag og workshops for børn og voksne.

”I Silkeborg er vi allerede rigtig gode til at sortere vores affald, men ligesom i resten af landet har vi for vane at smide for meget ud. På Skraldival vil vi gerne inspirere til, hvordan man kan genbruge og reparere sine ting, så de får et længere liv og derigennem bidrage til at nedbringe mængden af affald”, siger Rikke Bernth Fuks, projektleder for Silkeborg Kommunes Affalds- og Ressourceplan.

Festivalen har i år særligt fokus på tekstil- og plastikaffald. Festivalen løber af stablen i hele uge 38 og kulminerer i en stor markedsdag på Silkeborg Bibliotek lørdag d. 23. september.

I den sande genbrugsånd fra eventyret om Klods- Hans er Silkeborg Forsynings nye læringsmiljø bygget ud af genbrugsmaterialer. Foto: Per Bille

Forlæng dit tøjs levetid og forebyg fejlkøb

Silkeborg Bibliotek lægger hus til en række workshops, hvor du blandt andet lærer at reparere dit ødelagte tøj med visible mending, en broderiteknik, hvor det går ud på at dekorere sig ud af tøjets huller eller pletter.

Herudover kan du opleve den Marie Kondo-certificerede-oprydningskonsulent Mirjam Madsen, som hjælper med at få styr på rodet i dit hjem og undgå unødvendige indkøb. Du kan også deltage i et sy-fællesskab, der skal hjælpe med at fremstille bæreposer af genbrugsstof til bibliotekerne.

Skraldival begynder med et åbent hus-arrangement lørdag d. 16. september kl. 10 på Silkeborg Forsynings nye eventyrlige læringsunivers ved genbrugspladsen på Tietgensvej 7 i Silkeborg.

”Gennem lege, aktiviteter og en workshop for børn og voksne sætter vi fokus på den røde miljøkasse
til farligt affald og det nyeste skud på affaldstræet: tekstilaffald. For ja, det nytter at sortere dit affald i 10 fraktioner, og det vil vi rigtig gerne vise hvorfor til vores åbent hus,” fortæller Carsten Zaar, chef for Genbrug og Affald hos Silkeborg Forsyning.

Arrangementet er gratis og foregår fra kl. 10-13.

Foto: Per Bille

Bestig dit eget affaldsbjerg og gør et loppefund

Til markedsdagen lørdag 23. september vil der være et stort bagagerumsmarked på Bindslevs Plads, og i tråd med tiden vil du kunne lære at sy dit ødelagte tøj om til eksempelvis en smart skuldertaske, vinkøler eller opbevaringspose.

Stylecoach Signe Hansen Glud fra UseLess Wardrobe fortæller om slow fashion og giver dig en effektiv guide til, hvordan du kan style det tøj, der allerede er i garderoben i stedet for at købe nyt. Det mest bæredygtige tøj er det, du allerede har i dit skab.

Du kan også se dit eget forbrug af affald ved at bestige Silkeborg Forsynings affaldsbjerg, og hele familien kan hygge sig med at bygge seje skralderobotter eller lave mad over bål med spejderne i Theodoras Have.

Har de gamle yndlingsjeans udtjent deres værnepligt, så tag med til workshoppen ”I tråd med tiden” og lær en nem metode til at sy dem om til en cool taske eller andet. Foto: Per Bille

Skoleforløb med buskørslen betalt

Skraldival har udviklet et undervisningsforløb til folkeskolens 8. årgang med fokus på plastik.

I løbet af uge 38 vil eleverne besøge Silkeborg Forsyning på genbrugspladsen på Tietgensvej, hvor de kommer til at stifte bekendtskab med plastikflaskens rejse fra vandflaske til fyld i fx dynejakker, bamser o.lign.

Silkeborg Bibliotek har sammen med Naturfagscenteret lavet et forløb, hvor eleverne lærer at kende forskel på forskellige plasttyper og får mulighed for at lave kemiske analyser af plasttypen. Eleverne skal også prøve kræfter med at kode en robot, så den kan sortere forskellige affaldstyper fra hinanden.

”I forbindelse med skoleforløbene har det været en klar prioritering at nå hele kommunen, så eleverne på de skoler, der befinder sig udenfor midtbyen også kan komme med til Skraldival. Derfor har vi valgt at betale bustransporten for dem, da transportudgifterne ofte bliver en hindring for at komme ud til læringsaktiviteter. Vi glæder os til at tage imod eleverne fra skolernes 8. årgang både på Silkeborg Bibliotek og på genbrugspladsen på Tietgensvej”, fortæller projektleder for Skraldival, Peter Hauchrog Hesselberg.

Silkeborg Bibliotekerne har desuden et mere litterært skoleforløb for 5. årgang, hvor eleverne kommer til at træde ind i forfatter og illustrator Adam O’s dragende univers fra bogserien ”Den rustne verden”.

Den foregår i en fjern fremtid, hvor Danmark ikke længere er beboelig på grund af forurening. Gennem forskellige udfordringer skal eleverne her udforske og drøfte emner som forurening af havene, affaldssortering og klimakvoter – alt sammen med en legende, sanselig og fantasifuld tilgang.

Eventyruniverset på genbrugspladsen på Tietgensvej. Foto: Per Bille

En skole med skrald i

Disse skoler deltager i Skraldivals skoleforløb: 

• 8. årgang fra Trekløverskolen, Frisholm Skole, Thorning Skole, Ans Skole, Bryrup Skole og Fårvang Skole.

• 5. årgang fra Vestre Skole, Hvinningdal Skole og Virklund Skole.