GUDENÅ VANDVÆRK FÅR BEVARINGSPRIS

10. oktober 2022

Bevaringsforeningen for Silkeborg kommune har i år valgt at tildele bevaringsprisen til Silkeborg Forsyning. Bevaringsprisen er begrundet med at Silkeborg Forsyning har formået at bevare, renovere og udbygge Gudenå Vandværk, byens første offentlige vandværk, således at værket i dag fremstår, som det gjorde i 1905.

Prisoverrækkelsen finder sted onsdag d. 12. oktober 19.00 på Gudenåvej 11 og sker i forbindelse med Arkitekturens Dag 2022, hvor Bevaringsforeningen, sammen med Silkeborg Forsyning, er vært for et arrangement på værket, hvor Silkeborg Forsyning vil fortælle om værkets historie, maskiner og produktion.

Alle er velkommen, uden tilmelding.  Søren Kristensen, der er formand for Silkeborg Forsyning, vil modtage prisen.

Prisen overrækkes på arkitekturens dag

Bevaringsforeningen udtaler følgende om begrundelsen for prisen.
”Temaet for Arkitekturens Dag 2022 er "stedsans". Vi vil derfor fejre vandværket på denne dag, idet vi finder at vandværkets ny bygning fra 2014 er at udtrykke stedsans og respekt for det bestående med hensyn til den ydmyge placering og den arkitektoniske udformning, hvor det hvælvede tag er videreført.”

Gudenå Vandværk var Silkeborgs første offentlige vandværk

På Gudenåvej, med Museum Jorn og Indelukket som nærmeste naboer, ligger Silkeborgs første offentlige vandværk. Værket blev, efter megen diskussion i datidens byråd, bygget i 1905, og fungerer i dag stadig som et af byens vandværker.

Vandværksbygningen står i dag stadig, som den blev bygget i sin tid. I 2014 blev værket renoveret, og der blev bygget er mindre bygning syd for værket som indeholder udstyr der kræves i et vandværk i dag.

På Gudenå Vandværk står der stadig en gammel pumpe fra dengang vandpumperne var drevet med dieselmotor samt de gamle elektriske pumper fra da elektrificeringen holdt sit indtog.​

Det er muligt, at få en rundvisning på Gudenå Vandværk. Læs mere i den blå kasse. 

 

Gudenå Vand. Hvid bygning. Gudenå Vandværk har fået Bevaringsprisen.