JA TAK TIL DIN HULLEDE T-SHIRT

29. juni 2023

Vi vil gerne samle trådene for dig. Både de løse, hullede og slidte. Efter sommerferien 2023 begynder vi at indsamle ødelagt tøj og tekstil.

Du sorterer. Vi genanvender.

I Silkeborg har vi i snart et år sorteret affald i ni forskellige kategorier. Det gør en forskel.

Nu er turen kommet til din hullede t-shirt, dit udtjente sengetøj og de plettede cowboybukser. Vi samler alle de løse tråde for dig og giver dine gamle klude nyt liv.

Den enlige sok med hul ved storetåen og skjorten med den indtørrede sovseplet fra sidste års julefrokost skal ikke smides til restaffald. Alt for meget ødelagt tøj ender i dag i restaffald eller i ”rest efter sortering” på genbrugspladsen, selvom materialerne faktisk kan genanvendes.

Vidste du, at produktionen af en t-shirt bruger op mod 2700 liter vand? Derfor skal vi først og fremmest genbruge vores tøj.

Hvis tøjet er så ødelagt, at det ikke kan gøre gavn hos andre, skal det sorteres som tekstilaffald til genanvendelse. Ved at genanvende udtjente tekstiler til nye tekstilprodukter kan vi nedsætte ressourceforbruget.

På den måde er du med til at passe på både vores klima og miljø.

Hvad er ødelagt tøj og tekstil?

Tekstilaffald er de hullede bukser, den plettede t-shirt, den enlige sok og andre tekstiler som f.eks. udtjent sengetøj og ødelagte håndklæder.

Tøj og tekstil, som ikke er ødelagt, skal du fortsat aflevere til genbrug. Nøjagtigt som du plejer.

Når du sorterer tøj og tekstiler til tekstilaffald, må det ikke være hverken vådt, muggent eller olieplettet. Det kan vi ikke genanvende. I stedet skal det sorteres som restaffald.

Vidste du, at en husstand i gennemsnit smider cirka 16 kilo tekstiler ud om året i restaffald og ”rest efter sortering” på genbrugspladserne. Cirka 7 kilo af det kan faktisk genanvendes.

Det er det, vi skal have sorteret nu.

Tekstilaffald sortering

Hvordan sorterer vi ødelagte tekstiler i Silkeborg?

Du får et nyt klistermærke ”Tekstilaffald” på din pap/papir-beholder. Når du kan se klistermærket på din beholder, har du nu også mulighed for at sortere ødelagt tøj og tekstil.

Læg tøjet i en gennemsigtig pose, klem luften ud, bind knude på, så tøjet holdes tørt og smid den i din pap/papir-beholder.

Du skal fortsat aflevere større mængder ødelagt og nedslidt tøj og tekstiler på vores genbrugspladser.

Vidste du, at tekstiler er det forbrugsområde i EU med den fjerdestørste miljøbelastning, kun overgået af transport, fødevarer og byggeri?

Dit affald er en betydningsfuld ressource, og der er god grund til at give det nyt liv ved at sortere rigtigt.

Tak fordi du sorterer.