SÅDAN KOMMER FJERNVARMEN TIL SILKEBORG SYD

19. april 2024

I slutningen af 2024 kan en række områder i Silkeborg Syd tilmelde sig fjernvarme – Virklund, Sejs-Svejbæk og Them, Salten og Knudlund. Flere har i den forbindelse spurgt, hvor mange tilmeldte der skal til, før projekterne kan realiseres.

Luftfoto af solparken, som indgår i Silkeborg Forsynings fjernvarmeproduktion. Luftfoto af solparken, som indgår i Silkeborg Forsynings fjernvarmeproduktion.

Fjernvarmeprojektet i Silkeborg Syd er opdelt i tre projektområder: Virklund, Sejs-Svejbæk og Them, Salten og Knudlund.

For at fjernvarmen kan komme til de tre områder, skal der være mindst 65% opbakning i områderne tilsammen.

Eksempler på tilslutningsprocenter i de tre områder, som giver en samlet tilslutning på 65%:

  • 65% i Virklund, 65% i Sejs-Svejbæk og 65% i Them, Salten og Knudlund.
  • 80% i Virklund, 65% i Sejs-Svejbæk og 55% i Them, Salten og Knudlund.
  • 60% i Virklund, 90% i Sejs-Svejbæk og 45% i Them, Salten og Knudlund.

Hermed kræver fjernvarmeprojektet i Silkeborg Syd, ligesom forrige projekter, en bred opbakning blandt de lokale. Selvom de tre områder er sammen om det, bliver det alligevel spændende at se hvilke lokalområder, der kan komme op på den højeste tilslutningsprocent.

Sådan udregnes tilslutningsprocenten

Vi udregner tilslutningsprocenten efter de samlede BBR-oplyste kvadratmeter indenfor områdeafgrænsningen, som er godkendt af varmeplansmyndighederne.

Det betyder i praksis, at hvis der er to huse af henholdsvis 100 og 200 kvadratmeter, vil sidstnævnte tælle mere i den samlede tilslutningsprocent.

Alle huse tæller i det store billede, for vi når kun tilslutningsprocenten, hvis så mange som muligt tilmelder sig.  

Se den forventede tidsplan

I oversigten nedenfor kan du blandt andet se, hvornår vi planlægger at afvikle tilmeldingskampagner og udføre anlægsarbejde.

 

Fælles forsyningsledning

For at få fjernvarmen syd for Silkeborg skal der etableres en stor forsyningsledning, som alle tre områder er fælles om at bidrage til.

Ønsker man at få fjernvarmen til sit hus i disse områder, skal man derfor betale et konverteringstillæg i de første 10 år, hvor ens ejendom er tilsluttet fjernvarme, for at bidrage til etableringsomkostningerne.

Konverteringstillægget vil som udgangspunkt blive 14,75 kr. pr. BBR-m2 inkl. moms. Det svarer til en omkostning i 10 år på 1.917 kr. årligt inkl. moms for et gennemsnitligt hus på 130 m2 i Silkeborg Syd-området, med et varmeforbrug på 18,1 MWh årligt.