VI GRAVER UD TIL FREMTIDENS GRØNNE FJERNVARME

13. juni 2023

Borgmester Helle Gade sidder i en gravemaskine Borgmester Helle Gade tog flere store grabfulde jord, da hun tog første spadestik til Silkeborg Forsynings to ny produktionsanlæg til fjernvarme. Foto: Silkeborg Forsyning

”Det er fjernvarme med god stil,” fortalte borgmester i Silkeborg Kommune, Helle Gade, da hun den 12. juni tog 1. spadestik til Silkeborg Forsyning nye produktionsanlæg, som markant mindsker CO2-udledningen fra fjernvarmeproduktionen i kommunen.

”En grøn investering i fremtiden.” Det var blot en af de beskrivelser, som borgmester i Silkeborg Kommune Helle Gade hæftede på Silkeborg Forsynings nye store projekt, inden hun tog første spadestik med en gravko.

Borgmesterens ord og manøvrering af gravkoen markerede begyndelsen på byggeriet af et biomasseanlæg og et varmepumpeanlæg, der fremover bliver en del af fjernvarmeproduktionen fra Silkeborg Forsyning.
 
I sin tale til arrangementet kom hun flere gange ind på, hvor fremsynet Silkeborg Forsyning har været på fjernvarmeområdet gennem tiden:

”Disse anlæg er en investering i en vej væk fra naturgas og ind på en kurs mod klimavenlig og forsyningssikker fjernvarme. Det er grønt, det er stabilt, og det er økonomisk en god forretning. Lige om lidt kan vi få varme ud af vores egne grene fra haven. Det er fjernvarme med god stil,” sagde Helle Gade blandt andet, inden hun kravlede ind i gravemaskinen og tog første grabfuld jord fra den bare mark, hvor de nye anlæg skal bygges.

Silkeborg Forsynings entreprenør, M.J. Eriksson, havde i dagens anledning stillet en gravemaskine til rådighed. Borgmesteren var klar på udfordringen og flyttede flere store grabfulde jord for med manér at markere begyndelsen på projektet.

Helle Gade i gravemaskinen Helle Gade i gravemaskinen. Foto: Silkeborg Forsyning.

Et stort skridt i en vigtig indsats for kunderne og klimaet

Forinden havde direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Bastrup, budt de omkring 50 fremmødte gæster velkommen.

”Vi står her i dag på en bar mark, der snart bliver et nyt grønt energicenter i Silkeborg. Vi var fremsynede, da vi byggede solparken for snart ti år siden, og projektet her viser nok engang, at vi kommer med nye, innovative løsninger i vores fjernvarmeproduktion, som både kommer kunderne og klimaet til gode,” siger Jens Bastrup.  

Jens Bastrup takkede også Silkeborg Forsynings samarbejdspartnere, herunder Silkeborg Kommune, Cowi, Added Values, Dall Energy og Exodraft Energy og M.J. Eriksson.

Varmepumper og have/park-affald sender grøn fjernvarme ud til kunderne

Det er virksomhederne Dall Energy og Exodraft Energy, der skal levere henholdsvis et 20 MW biomasseanlæg og en 22 MW varmepumpeanlæg, som fra slutningen af 2024 skal levere grøn fjernvarme til Silkeborg Forsynings omkring 58.000 fjernvarmeforbrugere.

Biomasseanlægget omdanner have- og parkaffald fra private haver og offentlige arealer til fjernvarme, og varmepumpen, som er en luft/vand pumpe, trækker varmen ud af luften og bruger den til fjernvarme.

Sammen med Silkeborg Forsynings eksisterende 30 MW elkedel, en ny 50 MW elkedel, forsyningsselskabets store solvarmeanlæg, der blev opført i 2016, og røggaskondenseringsanlægget fra 2019 skal de nye anlæg sikre klimavenlig fjernvarme med høj forsyningssikkerhed mange år frem.

Direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Bastrup. Borgmester Helle Gade. Bestyrelsesformand, Jannik Haahr Antonsen. Direktør i Silkeborg Forsyning, Jens Bastrup. Borgmester Helle Gade. Bestyrelsesformand, Jannik Haahr Antonsen. Foto: Silkeborg Forsyning

Win-win for både kunder og klima

Det er ikke kun klimaet, der nyder godt af de nye anlæg, som også er en god nyhed til fjernvarmekunderne.

I dag forsynes omkring 58.000 forbrugere i Silkeborg Kommune med fjernvarme fra Silkeborg Forsyning, og det antal bliver forøget i de kommende år.

Set i forhold til en situation, hvor produktionen af fjernvarme fortsætter på de nuværende anlæg, sparer nye teknologier Silkeborg Forsyning for en udgift på godt 500 millioner kroner set over en årrække på 20 år. Det betyder, at fjernvarmeforbrugeren i gennemsnit sparer omkring 1.500 kroner om året på fjernvarme med de nye, klimavenlige teknologier.

De forskellige kilder til fjernvarmeproduktionen vil også betyde, at Silkeborg Forsyning står bedre rustet mod eventuelle prisstigninger på enkelte energikilder. Fjernvarmeproduktionen bliver mere fleksibel, da man kan anvende de energikilder, som giver bedst økonomi.

Det tegner lyst for fjernvarmen i Silkeborg, pointerer Jens Bastrup:

”Når vores nye produktionsanlæg står færdige, er vi godt rustet på fjernvarmeområdet i Silkeborg. Vi kan levere stabil og sikker fjernvarme grønt og klimavenligt samtidig med, at vi giver kunderne stabile og konkurrencedygtige priser.”

Leverandører ser frem til at bidrage

Direktør i Exodraft Energy, René Mulvad, ser frem til at hjælpe Silkeborg Forsyning på vej mod en mere klimavenlige fjernvarme:

”Vi er i Exodraft Energy enormt glade for at være en del af dette store projekt. Nu hvor første spadestik er taget, er vi klar til at gå ind i næste fase og ser frem til at hjælpe Silkeborg Forsyning godt på vej mod en mere klimavenlig fjernvarmeforsyning. Det bidrager vi til, ved at have designet en højeffektiv og driftssikker varmepumpe, som kommer til at levere sin ydelse baseret på det naturlige kølemiddel ammoniak.”

Direktør i Dall Energy, Jens Dall, der leverer biomasseanlægget, roser Silkeborg Forsyning for at gå forrest: 

”Dette anlæg vil blive en gamechanger, fordi det viser, hvordan man ved at kombinere teknologier kan skabe en løsning til fjernvarmeproduktion, som er stærkere og mere holdbar end teknologierne hver for sig. Stor ros til Silkeborg Forsyning for at gå forrest med denne type løsning. En kombi-teknologisk løsning som både vil komme forbrugerne og miljøet til gode”. 

Læs mere om projektet på www.silkeborgforsyning.dk/grønfjernvarme