PÅ AFFALDSEVENTYR MED KLODS-HANS OG BORGMESTEREN

25. maj 2023

Eventyrligt auditorium lavet af genbrugsmaterialer Foto: Fotograf Per Bille

Hvad sker der, når du mikser et par krøllede hjerner med H.C Andersens eventyrverden, og tilmed slipper dem løs på en genbrugsplads? Den cocktail smagte borgmester Helle Gade på, da hun åbnede Silkeborg Forsynings nye læringsmiljø på Tietgensvej 7.

I eventyret om Klods-Hans bliver en død krage stegt i en gammel træsko, der serveres pludder som dyppelse, og gedebukken bruges som hest, fordi Klods-Hans genanvender de ting, han finder på sin vej. Præcis derfor har den opfindsomme outsider fungeret som inspiration for Silkeborg Forsynings nye læringsmiljø på genbrugspladsen på Tietgensvej 7.

Til åbningen af det nye læringsmiljø blev borgmester i Silkeborg Kommune Helle Gade (S) sendt op på Klods-Hans’ gedebuk, og som en ringrider erobrede hun sig vej ind gennem garderobeskabet til Narnia. Hvor legetøjsdyr bruges som skabshåndtag, golfkøller som knagerække og støvsugerslanger snor sig til et eventyrtræ.   

”Borgerne i Silkeborg Kommune er nogle af de bedste til at affaldssortere, men vi kan altid blive bedre. Her er Silkeborg Forsynings skole- og besøgstjeneste afgørende, fordi det er de yngre generationer, som bærer faklen videre. Jeg er selv blevet rettet på af mine børn, hvis jeg ikke sorterer korrekt. Det er den viden, som er nødvendig for, at vi kan sikre en bæredygtig fremtid for os alle,” siger Helle Gade.

Når genbrug bliver en leg

Guldfarvede fejekoste pryder loftet, og trappetrinene er bygget af bøger i den store riddersal, som fremover årligt skal huse flere tusinde børn og unge fra kommunens institutioner og skoler, der vil lære mere om affaldssortering, bæredygtighed, miljø og genbrug.

I den sande genbrugsånd fra Klods-Hans er læringsmiljøet bygget ud af genbrugsmaterialer indsamlet på genbrugspladsen på Tietgensvej. Siden efteråret 2022 har Anne Bille fra genbrugsbutikken og hendes mand Per Bille, som er håndværker og fotograf, været primus motor på at udvikle og bygge de nye rammer for Silkeborg Forsynings skoletjeneste.

”Vi skal lære gennem leg. Det er grundtanken bag vores arbejde med det nye eventyrunivers. Spejlsalen er indrettet som et værksted, hvor børnene får mulighed for at være kreative og bygge nye ting og sager af genbrugsmaterialer. Vi vil gerne vise, at genbrug sagtens kan være både sjovt og smukt,” siger Anne Bille.

Borgmester Helle Gade laver ringridning, hvor hun ridder på en kæphest udformet som en gedebuk Anne Bille fra genbrugsbutikken (tv) overrækker Klods-Hans' gedebuk til borgmester Helle Gade (th). Foto: Silkeborg Forsyning

Genbrug med skrald i

En teddybjørn udgør bjørneskindshuen hos den etbenede soldat i skilderhuset, miljøsvinet er repræsenteret som en guldfarvet legetøjsgris, og hundeøjne i neonlys så store som tekopper kigger på børnene, når de skal kravle gennem tunnelen til riddersalen.

Læringsmiljøet er proppet med velkendte symboler fra eventyr som Fyrtøjet, Den standhaftige tinsoldat, Svinedrengen, Den flyvende kuffert, Rapunzel og Snehvide. De eventyrlige historier kommer også til at indgå som en del af undervisningen om affaldssortering og genbrug.

”Det har været et slaraffenland for Per og mig at udvikle i samarbejde med mine dejlige kollegaer fra genbrugsbutikken. Vi har bevidst leget med ord og symboler, for at de besøgende bliver forundret og får en tøhø-oplevelse med på vejen,” siger Anne Bille.

Eksempelvis er håndtaget ind til det nye materialelager en rigtig dukkehånd, og de ti låg på skraldespandene udgøres af toiletsæder, hvor der ovenpå står ”Når enden er god, er alting godt”.

Indgang til undervisningsrum kaldet spejlsalen Når kommunens børn og unge kommer på besøg, kan de blandt arbejde med genbrug og affald i Spejlsalen. Foto: Fotograf Per Bille

Alt godt fra gemmerne

Foruden det magiske univers er der blevet etableret et genbrugsmaterialelager på Tietgensvej, hvor skoler og institutioner frit kan hente genbrugsguld til diverse projekter i undervisningen for at understøtte den kreative og praktiske læring. Det er et tilbud, som blandt andet underviser Helle Moth fra Højmarksskolen vil gøre brug af.

”Silkeborg Forsynings nye læringsmiljø taler rigtig godt ind i et undervisningsforløb om FN’s 17 Verdensmål. Det er et kreativt univers med en masse finurlige detaljer og rum, som inviterer til oplevelser. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg kommer til at bruge både materialelageret og det nye læringsmiljø i min undervisning,” siger Helle Moth, som underviser i dansk og engelsk.

Er du interesseret i et eventyrligt undervisningsforløb om genbrug, affald og bæredygtighed for din skoleklasse, kan du kontakte Silkeborg Forsyning her: https://www.silkeborgforsyning.dk/genbrug-og-affald/genbrugspladser/rundvisning-genbrugsplads 

Borgmester Helle Gade og driftsleder Erling Juul står sammen foran hovedindgangen til læringsunivers Borgmester Helle Gade (tv) og driftsleder for genbrugspladsen Erling Juul (th) sammen foran hovedindgangen til det nye læringsmiljø. Foto: Fotograf Per Bille