Medarbejder hos Silkeborg Forsyning viser en skoleklasse rundt på en genbrugsplads

Undervisning og besøg

Velkommen til vores affaldsverden

Hos os er affald en ressource.

Vi tilbyder undervisningsforløb, faglige oplæg, aktiviteter og rundvisninger med fokus på affaldssortering, bæredygtighed, miljø og genbrug.

Vi tilpasser vores undervisning efter jeres ønsker og behov, og vi kommer også gerne ud til jer. 

Vi forventer, at de ansvarlige undervisere som er med eleverne, også deltager og bidrager til at skabe et godt læringsrum, hvor der er plads til alle. 

Der tages udgangspunkt i det gældende regler for affaldssortering i Silkeborg Kommune.

Vores undervisningsforløb og rundvisninger er gratis for institutioner og skoler i Silkeborg Kommune.

Glæd jer til et besøg med skrald i!

Hvad kan vi gøre for dig?

Vores erfarne affaldseksperter viser rundt på jeres lokale genbrugsplads i Silkeborg Kommune.

Vi kan tilpasse besøget efter de temaer, I arbejder med i jeres undervisning. Rundvisningen indeholder en introduktion til de 10 fraktioner, som vi sorterer affald i her i Silkeborg Kommune.

Vi bidrager til en dialog om sund affaldskultur, hvorfor er det vigtigt, at du sorterer dit affald, og hvad bliver dit affald til i sidste ende?

Hvis I besøger genbrugspladsen på Tietgensvej, kan I efter rundvisningen benytte vores faciliteter i læringsmiljøet og arbejde videre med emnerne der. 

I vil også blive introduceret til vores populære genbrugsbutik, hvor vi hver eneste dag giver dit genbrug nyt liv. Butikken er et inspirerende og levende sted, som drives af ildsjæle med hver deres krøllede hjerne.

Der tages udgangspunkt i det gældende regler for affaldssortering i Silkeborg Kommune.

I kan vælge at få rundvisning på alle vores genbrugspladser: Tietgensvej, Tandskov, Gjern og Them. Find din nærmeste genbrugsplads her

Det gode affald er et læringsforløb for de mindste om affald, affaldssortering og genbrug.

Vi arbejder med de 10 fraktioner, der husstandssorteres i Silkeborg Kommune.

Undervisningen foregår som udgangspunkt på Tietgensvej 7 i vores eventyrlige riddersal i vores læringsmiljø, der er bygget af genbrugsmaterialer og inspireret af eventyr som Klods-Hans, Fyrtøjet og Rapunzel. 

Inden besøget opfordrer vi jer til at gå på affaldsjagt og medbringe det indsamlede affald, så vi sammen kan sortere affaldet i de rigtige affaldsbeholdere. Vi taler om, hvorfor det er skidt at smide affald i naturen, hvor lang tid det tager, før affaldet forsvinder fra naturen, og hvad der sker med det affald, som vi lige har sorteret.

Vi fortæller, om affaldets rejse fra supermarkedet til affaldsbeholderen, hvorfor det er vigtigt at sortere vores affald, og hvordan vi kan lave nye produkter af vores affald.

Vi svarer på spørgsmål undervejs og viser konkrete eksempler på affaldets rejse fra affaldsbeholderen til nye produkter, som børnene kan genkende fra deres dagligdag.

Vi har også mulighed for at komme ud til jer med affaldsbeholdere og udstyr og afvikle undervisningen. 

I eventyret om Klods-Hans bliver en død krage stegt i en gammel træsko, der serveres pludder som dyppelse, og gedebukken bruges som hest, fordi Klods-Hans genanvender de ting, han finder på sin vej.

Præcis derfor har den opfindsomme outsider fungeret som inspiration for vores læringsmiljø, som også er er proppet med velkendte symboler fra eventyr som Fyrtøjet, Den standhaftige tinsoldat og Svinedrengen. 

Alt er selvfølgelig bygget af genbrugsmaterialer. Undervisningen foregår på Tietgensvej 7 i Silkeborg. 

I dette forløb tager vi de mindste med på et affaldseventyr, hvor de lærer om affald gennem leg, krop, sansning og fortællinger.

Der er forskellige muligheder for emner og aktiviteter, som kan aftales med vores formidler, når forløbet er booket.

Et udgangspunkt kan være en ny udgave af Fyrtøjet. Her om en dreng der samler skrald, bevogtet af hunde, til sortering. Eller en fortælling om De tre Affaldsbiler og Skraldemonsteret under broen – en anderledes Bukke Bruse fortælling med fokus på nytteværdien i affaldet. 

Eller om Kuffert-slugeren, der spiste en masse ting og fik ondt i maven. Sammen kigger vi på indholdet i kufferten og bliver klogere på materialer og sortering. 

Dette varer cirka en time. 

Ønsker I at slutte af med en kreativ aktivitet, er dette også en mulighed. I Spejlsalen kan vi bygge, tegne, male og trylle ting frem af genbrugsmaterialer. Vi præsenterer en aktivitet, der taler ind i dagens fortælling. 

I kan sagtens kombinere de to forløb eller blot nøjes med den ene.

Det gode affald er et læringsforløb om affald, affaldssortering og genbrug.

Vi arbejder med de 10 fraktioner, der husstandssorteres i Silkeborg Kommune.

Vi taler om, hvorfor det er skidt at smide affald i naturen, hvor lang tid det tager, før affaldet forsvinder fra naturen, og hvad der sker med det affald, som vi lige har sorteret.

Forløbet har til formål at give eleverne en forståelse af, at affald er værdifuld ressource, og det nytter at sortere korrekt. Vi taler om, hvad tingene er lavet af, hvorfor nogle materialer er bedre at genanvende end andre, og så svarer vi på spørgsmål undervejs og viser konkrete eksempler på affaldets rejse fra skraldespanden til nye produkter, som eleverne kan genkende fra deres dagligdag.

Gennem hele forløbet indgår eleverne i en dialog om, hvordan forbrug og affald påvirker vores miljø og klima.

Vi viser sammenhængen mellem klima, råstoffer og affald, så eleverne får en udvidet forståelse for, hvorfor det nytter at sortere affald derhjemme.

Vi vil altid kunne tilpasse vores undervisning, så den matcher med ønsker fra jeres undervisningsforløb.

Undervisningen foregår på Tietgensvej 7 i Silkeborg, eller vi kan komme ud og besøge jer med affaldsbeholdere, forskellige typer af affald og sjove eksempler på, hvad affaldet bliver til, når du har smidt det ud.

 

Et undervisningsforløb i samarbejde med fysik- og kemilærer Søren Lumbye, naturfagskonsulent hos AQUA, der henvender sig til fagene fysik/kemi og samfundsfag for 8.-10. klasser i folkeskolen. 

Plast fik for alvor sit indtog i vores hverdag omkring 1950’erne og gjorde mange ting både billigere og nemmere. I dag kæmper vi med eftervirkningerne. For hvad stiller vi op med vores plastikaffald? Hvordan håndteres det?

Det sætter vi spot på her.

Igennem kemiske analyser vil vi blive klogere på plast og mulighederne for genanvendelse. Søren Lumbye præsenterer forskellige plasttyper og igennem forsøg og et spektralkamera viser han eleverne, hvordan man kan bestemme og adskille de forskellige plasttyper fra hinanden.

Vi fortæller også om korrekt sortering af plastaffald, og hvordan vi genanvender det, og vi inviterer til refleksion omkring plastik igennem opgaver og fortælling.

Varighed to lektioner. 

Undervisningen foregår på Tietgensvej 7 i Silkeborg.

Bliv inspireret til mere undervisning om plast her. 

Vi tilbyder faglige oplæg med fokus på affaldssortering, bæredygtighed, miljø, genbrug og genanvendelse. 

Vi kan skræddersy et besøg, så det matcher med særlige ønsker og behov fra jeres forening. 

Rundvisning på en af vores genbrugspladser: Tietgensvej, Tandskov, Gjern og Them, er en del af besøget, så tag tøj på efter vejret.

Hvis I vælger genbrugspladsen på Tietgensvej, har I også mulighed for at opleve vores eventyrlige læringsmiljø, som er inspireret af eventyret om Klods-Hans. 

Der tages udgangspunkt i det gældende regler for affaldssortering i Silkeborg Kommune.

Vi vil gerne booke:

Deltagere

Privatlivspolitik

Når du indsender denne formular, afleverer du dine data i vores varetægt. Læs vores privatlivspolitik her.

Vil du være ridder af affald og genbrug sammen med os?

Silkeborg Forsyning har startet børneklubben: Ridder Genbrug.

Fem gange om året inviterer vi alle vores riddere til sjove og lærerige arrangementer i vores eventyrlige læringsunivers ved genbrugspladsen på Tietgensvej i Silkeborg.

Klubben er for børn i aldren 5 til 12 år, som bor i Silkeborg Kommune. Børnene skal have været igennem et undervisningsforløb hos os, inden de kan blive medlem af klubben.